amigdas.com

Ciocănitoarea mare - principalul ofițer forestier

Ciocănitoarea ciupercilorÎn fiecare an, știința ajunge la un nou nivel, iar multe mistere nerezolvate devin deschise pentru toți veniții. Dacă vorbim despre lumea păsărilor, nu este încă pe deplin înțeles, iar partea leului de secrete este încă ascunsă de persoană. Din acest motiv, ornitologii și oamenii de știință acordă o atenție deosebită studiului diferitelor specii de păsări, inclusiv ciocănitoarele.

Astăzi, aceste animale uimitoare se găsesc aproape peste tot, unde există lemn și copaci. În natură, există mai mult de 200 de specii, care au propriile caracteristici și proprietăți unice.

Ciocănitoarea mare - principalul ofițer forestier

Cel mai mare reprezentant al familiei Diatlov este mare ciocănitoare, care joacă un rol foarte important pentru ecosistemul forestier al regiunilor noastre.

Se găsește în țările europene și în America de Nord, nu numai în păduri dense, ci și în parcuri urbane sau grădini umane. Cu privire la caracteristicile cheie ale comportamentului, ciclului de viață și proprietăților unice, să vorbim în articolul nostru de astăzi.

apariție

Cum se comportă ciuperciiCiocănitoarea foarte variată crește până la 25-36 centimetri în lungime, iar gama aripilor sale ajunge la 38-44 centimetri. Greutatea unui adult este mai mare de 100 de grame, dar cu o bază bună pentru furaje, păsările pot câștiga până la 120-140 grame de greutate. Este imposibilă confuzarea acestui insoțitor de pădure cu alte păsări, deoarece culoarea caracteristică a penajului și modul unic de recoltare a alimentelor se simt. Numele "big motley" este asociat cu o dimensiune relativ mare și o culoare strălucitoare alb-negru-alb. Lângă coadă și podhvostya pot fi prezente tonuri roz sau roșii.

Barbatul de sex feminin distinge prezența unui capac roșu pe spatele capului. Este practic la toți tinerii. Asemenea părți ale păsării, cum ar fi obrajii, fruntea și burta, sunt vopsite în alb, deși pot varia în funcție de habitat.

Când se descriu caracteristicile externe ale unui ciocănitor mare, nu se poate ignora în coadă în coadă, care are o lungime medie și rigiditate crescută. Cu ajutorul lui, pasărea se lipeste cu încredere de trunchiul copacului și nu alunecă.

Speranța de viață a persoanelor europene și nord-americane atinge 9 ani.

Apropo, este important să rețineți că toți reprezentanții familiei Dyatlov aparțin câtorva specii de păsări care nu merg niciodată pe teren. Tot timpul, paramedicul cu pene se desfasoara fie pe un copac sau intr-un cuib.

Habitat de ciocănitoare mare, caracteristici ale alimentelor

Cum arată o ciocănitoare mare?Un ciocănitoare mare locuiește într-o mare parte a globului și se găsește în aproape toate regiunile cu resurse forestiere abundente. Se găsește și în Insulele Canare, în Kamchatka și în Japonia. În cele mai multe cazuri, pasărea preferă stilul de viață sedentar, deși uneori face migrații mici în regiunile învecinate.

Pasărea nu face mari solicitări asupra habitatului, așadar este ușor să aranjăm o locuință în taiga îndepărtată și în parcul unei metropole dens populate. Totul depinde de baza furajelor și de condițiile climatice.

În ceea ce privește dieta, atunci partea principală a acesteia este formată din insecte. Chiar și elevii și copiii mici știu că ciocănitoarea este directorul sanitar al florei forestiere, care distruge imense colonii de dăunători cum ar fi:

 • omizi;
 • larve;
 • acarieni;
 • gândaci;

Și alții.

În absența unui astfel de aliment nutritiv, pasărea nu este împiedicată să mănânce nuci, fructe de padure sau ciuperci. În acest caz, predominanța alimentelor vegetale sau animale depinde de sezon și de caracteristicile geografice ale terenului. Atât femeile, cât și bărbații caută alimente în anumite zone. Dacă baza alimentară este foarte slabă, păsările se deplasează în alte părți ale pădurii.

În dieta primăvară-vară există insecte diferite și larvele lor. Printre acestea:

 • mreana;
 • scoarță de coajă;
 • cerbii;
 • gărgărițele;
 • Sondele;
 • buburuze;

În plus, dieta apare adesea fluturi și furnici diferite. În unele cazuri, pasărea mănâncă carie și, uneori, ridică cuiburile altor păsări cântătoare mici.

Se știe că un ciocănitor mare are o dexteritate uimitoare, accentuată de 130 de lovituri de ciocuri pe minut. La această viteză, nici un mic dăunător mic nu poate trece neobservat.

Ce se întâmplă cu un ciocănitor mare în iarnă și toamnă?

Odată cu apariția unei răciri serioase pasărea preferă alimentele vegetale, care conține un număr mare de proteine. Printre delicatesele preferate sunt:

 • ghinde;
 • semințe de conifere;
 • nuci;

Aspectul unui ciocănitorOrnitologii au evidențiat Un sistem unic de obținere a semințelor din conuri, care este folosit de aproape toate tipurile de ciocănitoare. Cu toate acestea, reprezentanții unui ciocănitor mare au adus-o la perfecțiunea actuală.

În primul rând, pasărea trebuie să obțină pin, cedru sau orice alt con, și în ciocul său să-l transfere într-un loc pre-pregătit, așa-numita nicovală. Ca o adaptare similară, pasărea folosește o clemă sau o fantă în partea superioară a trunchiului.

O lovitură puternică la cioc, ciocănitoarea sparge conul în părți și începe să acționeze în conformitate cu planul, scoțând semințele mici prin îndepărtarea cântarelor. La dispoziția unui specimen adult, pot exista până la 50 astfel de nicovale, cu toate acestea, în funcțiune, de regulă, există doar 2-3 unități. Din acest motiv, nu vă surprindeți dacă vedeți o mulțime de conuri și scări sub un copac.

În ciuda prezenței multor fapte și fotografii, comportamentul unui ciocănitoare în timpul extracției alimentelor a fost studiat doar cu câteva procente. Rămâne să sperăm că în viitor știința ne va spune noi secrete unice.

Atunci când un ciocănitor mare variat începe un sezon de împerechere. Caracteristici nestingite

Ca și alte specii de păsări, reprezentanți ai familiei Dyatlovyh rămân foarte credincioși soților lor. Păsările se disting prin monogamie și fidelitate matrimonială uimitoare. Ei vor însoți o femeie până la sfârșitul vieții ei, protejându-i de prădători și de alte pericole care se află în pădure la fiecare pas. Ultima pubertate are loc la vârsta de un an. Este important să rețineți că, după o pereche de succes, perechea poate rămâne împreună până în următorul sezon. Sau se abate pentru un timp și apoi se reconectează în primăvară.

În timpul sezonului de împerechere, păsările se comportă foarte interesant și remarcabil. Primele caracteristici caracteristice ale comportamentului sunt observate deja la sfârșitul lunii februarie-începutul lunii martie. Mamele fac zgomote puternice, strigă și arată agresiuni speciale. Femelele rămân mai puțin active și rămân calm. În mijlocul ultimei luni de primăvară, cuplurile încep să se împerecheze.

Alegerea unui copac pentru amenajarea cuiburilor este o sarcină masculină. În calitatea sa, se folosesc următorii copaci:

 • arin;
 • Pini;
 • mesteacăn;

Principalul lucru este că rasa ar trebui să fie moale, dar nu putredă.

Unde există un ciocănitoare ciudatăO caracteristică a unui ciocănit mare, care se găsește în pădurile rare, este cuiburi anuale. În cazul în care pasărea trăiește într-o zonă coniferă, cel mai probabil se va întoarce la locul său anterior de reședință. Pasărea are o cavitate la o înălțime de 6-8 metri, făcând o gaură în trunchi de 25-35 centimetri, cu un diametru de 10 cm.

Lucrările de construcție sunt efectuate de bărbat și nu durează mai mult de două săptămâni. Bărbatul înlocuiește periodic bărbatul și îl ajută să ridice structura.

Ouă de stabilire are loc în mijlocul primăverii, ca regulă, în a doua jumătate a lunii aprilie. La ouat pot fi de la cinci la șapte ouă, cu o coajă albă. Ouăle sunt eclozate, ca femelele și masculii. Barbatul stă pe ele noaptea pentru a proteja cuibul de prădători. Perioada de incubație se încheie după 10-12 zile, când apar creaturi orb, neajutorate.

Ce pericole amenință un ciocănitoare?

Se poate presupune că ciocănitoarea nu are dușmani, deoarece ciocul său puternic este o armă foarte eficientă pentru apărare și atac. Cu toate acestea, nu este așa. Păsările de pradă atacă din când în când ciocăneții și își distrug cuiburile. Printre acestea:

 1. Uliu porumbar;
 2. santinele peregrine;

Dacă acordăm atenție prădătorilor terestre, care reprezintă un pericol pentru ciocănitoare, ar trebui să includă marten și ermine. Chiar și rozătoarele mici, cum ar fi veverițele și roșcatele (una dintre speciile de lilieci), pot deteriora existența normală a păsării. Repetat, ciocănitorii sunt asupriți de păstorii, care se așează în golurile lor.

Cu toate acestea, datorită unui anumit set de caracteristici pe care ciopârșii le-au primit în procesul de adaptare lungă la mediul înconjurător, mulți prădători nu pot ajunge la cuiburi. Principalele caracteristici ale adaptabilității la condițiile de viață sunt prezentate mai jos.

 • Prezența ghearelor tenace permite păsării să stea încrezător pe trunchiul de copaci sau pe ramuri subțiri;
 • Prezența unei coadă rigidă cu un capăt ascuțit asigură o prindere sigură cu cilindrul, astfel încât ciocănitoarea nu se alunecă în timpul goliturii;
 • Prezența unui cioc puternic și lung poate pierde în mod efectiv coaja și poate extrage alimente;
 • O limbă foarte lungă și lipicioasă servește la extragerea insectelor din locurile cele mai inaccesibile;

Ceea ce distinge un ciocănit mic și mare

 • Puterea ciuperculuiCaracteristici externe. Reprezentanții unei specii mici au o dungă transversală neagră pe obraz, care este întreruptă de un punct alb în occiput. Cu toate acestea, indivizii nu au un podhvoste roz sau roșiatic, dar pe cap se află un capac roșu cu o margine neagră.
 • Păsările se disting prin natura sunetelor produse. Primul tip creează o fracțiune foarte scurtă, care nu poate dura mai mult de 0,6 secunde și include 12 până la 13 batai. Cu toate acestea, este foarte dificil să se distingă două soiuri în funcție de această caracteristică, deoarece în realitate, fracțiunea seamănă cu un sunet continuu. Cu toate acestea, exprimarea sa se pierde foarte rapid și se estompează în pădure. Reprezentanții unui ciocănitor mare sunt capabili să efectueze până la 130 batai pe minut. Din acest motiv, sunetul este auzit de sute de metri. O fracțiune de ciocănitoare mici adesea seamănă cu cântatul păsărilor cântătoare.
 • Dimensiunea unui ciocănit mic este puțin mai mică: lungimea este de 14-15 centimetri;
 • Păsările diferă în ceea ce privește alegerea habitatului. Un ciocănitor mic îi place să locuiască în păduri de foioase și mixte, lângă iazuri și mlaștini. Evită coniferele întunecate.

Ciocănitoarea este un rezident uimitor de pădure. Rolul său pentru ecosistem este foarte ridicat, astfel că nu are sens să punem întrebarea: "Este această pasăre folositoare sau invers"?

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Câți ani poate trăi o cioară și o cioarăCâți ani poate trăi o cioară și o cioară
Câți ani trăiesc porumbeii în diferite condițiiCâți ani trăiesc porumbeii în diferite condiții
Evaluarea celor mai rare păsări din lumeEvaluarea celor mai rare păsări din lume
Cele mai mici animale din lumeCele mai mici animale din lume
Ce animale trăiesc în America de Nord?Ce animale trăiesc în America de Nord?
Păsări cu piept roșu și cioc galbenPăsări cu piept roșu și cioc galben
Cea mai mică pasăre din lume. Descrierea pasarilor HummingbirdCea mai mică pasăre din lume. Descrierea pasarilor Hummingbird
Care sunt tipurile de păsări: numele și descrierea lorCare sunt tipurile de păsări: numele și descrierea lor
Soroca vulgaris: caracteristici ale comportamentului păsărilorSoroca vulgaris: caracteristici ale comportamentului păsărilor
Un vierme este un lark de câmpUn vierme este un lark de câmp
» » Ciocănitoarea mare - principalul ofițer forestier
© 2021 amigdas.com