amigdas.com

Tehnologia de sudare a gazelor și principiul de funcționare

Descrierea caracteristicilor de sudare cu gazSudarea cu gaz este o lucrare în care, cu ajutorul temperaturii ridicate, produsul se încălzește și se topește într-o stare moale. Acest tip de sudură este adesea utilizat pentru structuri subțiri din oțel carbon, pentru repararea produselor din fontă, precum și pentru sudarea părților deteriorate din metale feroase și neferoase.

Caracteristici de sudare cu gaz

Descrierea gazelor utilizate pentru sudareGazele care ard bine în aer și încă nu ating o temperatură ridicată: acetilenă-metan-propan-hidrogen - o pereche de benzină.

Pentru a le arde, aveți nevoie de un jet de oxigen. Sudarea este realizată cel mai adesea pe bază de acetilenă, care este produsă prin reacția carburii de calciu și a apei. Combustia are loc la o temperatură cuprinsă între 3200 și 3400 de grade Celsius.

Următoarele sunt considerate calități valoroase ale sudării cu gaz:

 • accesibilitate;
 • nevoia de electricitate;
 • simplitatea echipamentului de sudare.

Cu toate acestea, procesul de lucru nu poate fi numit performanță ridicată, deoarece totul se face manual. Iar proprietățile operaționale și mecanice ale produsului finit nu corespund întotdeauna unei calități înalte.

Atunci când mașina de sudura este în funcțiune, oxigenul este alimentat de la un cilindru de oxigen special, care, conform GOST, este vopsit în albastru sau albastru. Pentru a asigura un proces continuu, oxigenul trebuie să fie alimentat la arzător la presiune scăzută, în mod egal.

În acest scop, cilindrii sunt echipați cu reductoare, care controlează și reglează alimentarea cu oxigen. Furtunurile sunt conectate la arzător - Oxigen și acetilenă. Oxigenul este alimentat prin canalul central: jeturile se scurge, suge în acetilena, care se află sub presiune scăzută în arzător. În cameră, gazele sunt amestecate și ies din vârf spre exterior.

Tehnologie și metode de sudare cu gaz

Metode de sudare și caracteristici tehnologicePentru a suda și pentru a obține o bună conexiune, trebuie acordată o atenție deosebită pregătirii marginilor cusăturii, metodei de conectare, alegerii arzătorului (puterea sa trebuie să corespundă parametrilor metalului de sudat).

Și, de asemenea, a cerut o perie metalică curatati margini bine, să fie sudate, astfel încât să nu existe nici o contaminare, scară, zgură. Un alt efect este aderarea marginilor pentru a preveni deformarea metalului. Există mai multe modalități de sudare.

Stânga (cea mai utilizată)). Este necesar să lucrați cu structuri fuzibile și subțiri. Arzătorul este deplasat de la dreapta la stânga, firul de umplere este condus înaintea flăcării și îndreptat către secțiunea neacoperită a cusăturii. Caracteristica corectă este că arzătorul va fi injectat de la stânga la dreapta și firul de umplere se va deplasa în spatele arzătorului.

Căldura flacării nu este aproape disipată, iar unghiul de deschidere al cusăturii este de 60-70 de grade. Se consideră mai utilă utilizarea celei potrivite la îmbinarea unui metal cu o grosime mai mare de 3 mm și cu o conductivitate termică ridicată. Se recomandă utilizarea unui fir de umplere cu un diametru de jumătate din grosimea țesăturii sudate.

Prin rolă. Plăcile sunt fixate vertical pe golul, care este de ½ grosimea plăcii. Cu ajutorul unei lanterne, marginea este topită astfel încât să se obțină un orificiu rotund. Apoi este topit pe toate laturile până când cusătura este sudată.

Sudarea cu tăvi adecvat pentru fixarea colțurilor și îmbinărilor metalice, a căror grosime nu depășește 3 mm. Capătul firului de umplere este introdus în baia formată pe cusătura. Este ușor topit și mutat într-o altă piesă a cusăturii. Acest tip de sudare este potrivit pentru foi subțiri și țevi din oțel (din aliaj slab și cu conținut redus de carbon) și oferă o cusătură de o calitate excelentă.

Sudură multistrat: o mică zonă de încălzire - straturile subiacente sunt trase la apariția următorului, puteți străpunge orice cusătura înainte de următorul strat.

Acest lucru va îmbunătăți calitatea cusăturii, dar va exista o cantitate mică de productivitate: un debit mare de gaz, în comparație cu sudarea cu un singur strat, și se utilizează numai atunci când sunt necesare produse de înaltă calitate.

Când utilizați o cusătură orizontală, utilizați metoda corectă. Acest lucru ajută la formarea ușoară a acestuia, iar metalul topit al băii nu se scurge. Calea stângă este sudarea articulațiilor înclinate și verticale.

Cu o grosime a materialului mai mare de 5 mm, se utilizează o rolă dublă. Plafoanele de tavan necesită încălzirea marginilor până se topește, apoi se introduce un fir de umplutură în tavă, care se topește rapid. Procesul se desfășoară în mod corect.

Echipamentul necesar

Descrierea echipamentului necesar pentru sudarea în gazAparatura utilizată pentru sudarea cu gaz: acetilenă-oxigen-propano-oxigen-benzină-oxigen-kerosen-oxigen.

Cele mai utilizate pentru lucrările de sudură - propan și dispozitive de acetilenă-oxigen, deoarece acestea eliberează cea mai mare temperatură în timpul arderii.

Se utilizează frecvent generatoare de acetilă, care secretă acetilena atunci când amestecă apă și carbură de calciu. Acest tip de generator există în cinci tipuri, deci este ușor să alegeți opțiunea potrivită pentru un anumit metal.

Un rol important îl joacă porți de siguranță. Ele asigură siguranța, împiedică trecerea impactului din spate al focului care are loc în timpul sudării. De asemenea, supapele blochează curgerea inversă a gazului prin furtunurile de cauciuc.

Cilindru - container cilindric cu o gaură și un fir în gât pentru înșurubarea supapei de închidere. Este fabricat din oțel carbon sau aliat. GOST este vopsit cu vopsea specială, în funcție de gaz.

Supape pentru butelii de gaz din alamă (ca rezistente la coroziune a oțelului), cu grijă, cu filet pe stânga, cu diametru mai mic, comparativ cu supapa cilindrului de oxigen (pentru a se evita posibile reductoare mix).

Tipuri de reductoare

 1. Descrierea versiunilor cutiilor de viteze pentru sudareReductorul de gaz este un dispozitiv pentru monitorizarea presiunii gazului. Pentru sudarea și tăierea cu gaz, vor fi necesare diferite tipuri de cutii de viteze.
 2. Oxigenul este utilizat în sudarea metalelor și sudarea cu gaz. Este marcat cu marcaje albastre. A fi folosit într-un mediu agresiv, deoarece nu se teme de coroziune.
 3. Reductoarele acetilenice sunt atașate la cilindru printr-un guler și marcate în alb. Pe acest tip de cutie de viteze sunt atașate două manometre: una monitorizează presiunea gazului în cilindru, iar cealaltă urmează presiunea din camera de lucru.
 4. Reductoarele cu dioxid de carbon sunt utilizate pe scară largă în industria chimică și alimentară. Sunt echipate cu unul sau două manometre și sunt conectate la un manometru vertical.
 5. Sudarea cu argon foloseste cutii de viteze cu argon care lucreaza cu gaze neinflamabile.
 6. Arzătoarele cu gaz sunt utilizate în toate tipurile de industrii. Toate arzătoarele sunt similare în construcții. Fiecare cuprinde o carcasă la care sunt atașate mai multe părți: o supapă care controlează alimentarea cu gaz - o pârghie care controlează înălțimea vârfului de lumină.

Cu ajutorul reductorului se realizează conexiunea cu cilindrul. Arzătorul poate fi finalizat piezopodging și protecția împotriva vântului.

Arzătorul, atunci când lucrează cu propan, este notabil pentru siguranța sa. Menține o temperatură ridicată a focului, care este suficientă pentru un număr mare de operații de sudură. Unele tipuri de sudare sunt realizate cu arzătoare cu acetilenă, cu un amestec de oxigen și acetilenă.

Tăietoare de gaz

Se disting următoarele tipuri de mașini de găurit cu gaz:

 • propan;
 • Acetilena.

Produsul este alcătuit dintr-un mâner, corp, mameloane (furtunuri de gaz sunt atașate la ele), un injector, un tub, o cameră de amestecare, un cap de tăiere a gazului, un tub cu o supapă. Sudarea metalului și calitatea acestuia depind de modul în care a fost selectat corect mașina de tăiere.

Principiu: oxigenul este introdus în reductor, apoi în furtun, intră în corp - tăietorul este ramificat în două canale. O parte din oxigen se deplasează prin supapă la injector. Gazul iese la o viteză mare, în același timp suflă în gaz inflamabil.

Intrând într-o legătură cu oxigenul, se formează un amestec combustibil, care se mișcă între muștiucuri și arsuri. Apare un incendiu de încălzire. Oxigenul, care se deplasează de-a lungul celui de-al doilea canal, trece în tub, provocând apariția unui jet de tăiere. Este ea care procesează materialul.

Etape de țevi de sudură

Descrierea sudării cu gaz a conductelorMetalul este pregătit, se îndepărtează, se marchează, se taie și se asamblează conductele. Tăierea secțiunii circulare a țevii trebuie făcută cu un dispozitiv de tăiere termică.

Cea mai mare parte a muncii este doar o instruire. Această măsurătoare, marcare, tăiere și multe altele. Asamblarea structurii este realizată de sudori de sudură de sudură cu gaz, acest lucru va împiedica deplasarea și deformarea segmentelor de țevi, care pot afecta apariția fisurilor.

Ca urmare a încălzirii neîngrijite, zona de acțiune în timpul sudării cu gaz este mai mare decât în ​​cazul sudării cu arc. Straturile materialului principal adiacent tavii de sudare sunt constante și au o structură cu granulație grosieră.

În apropierea cusăturii, zona de topire incompletă a metalului cu o structură mare, tipică pentru materialul neîncălzit, se află la limita cusăturii. În această zonă, rezistența este mai mică decât cea a metalului de sudură, deoarece aici este distrusă îmbinarea sudură.

Tăierea se face folosind metale și aliaje care pot arde într-un curent de oxigen pur. Acest tip de tăiere se realizează în două moduri: superficial și separat. Puteți tăia piesele de prelucrat, marcați metalul și tăiați marginea viitoarei cusături de sudură.

Cu tăierea suprafeței, metalul de suprafață este îndepărtat, canelurile sunt încastrate, defectele sunt îndepărtate. Acest tip de lucru este realizat de tăietori speciali

Măsuri de siguranță

Descrierea siguranței în timpul lucrului cu sudarea cu gazSudarea cu gaz este o lucrare care necesită o atenție sporită. Este interzisă efectuarea unor materiale inflamabile și inflamabile (benzină, kerosen, rumeguș, remorcă, cârpe).

Dacă procesul are loc în interior, lucrătorul trebuie să respire periodic aer curat. Munca trebuie să treacă într-o cameră ventilată.

Dacă se efectuează tratarea cu gaz a metalelor, camera este necesară ventilați și îndepărtați gazele nocive. Sudarea și tăierea trece de la o distanță de până la zece metri de generatoarele de acetilă și de rampele de bypass.

Arzător, tăietor, furtunuri, reductor, balon de oxigen în niciun caz nu trebuie să fie murdar în ulei. O piesă, cum ar fi un vârf sau duza, se supraîncălzește. Pentru a reduce temperatura, aproape întotdeauna ar trebui să fie o jumătate de găleată de apă. În stare stinsă, vârful este răcit în apă.

Welder, la locul de muncă trebuie să fie într-un costum de prelată, mănuși, pantofi închis. Au propriile ochelari de protecție, capul.

Carbida nu depășește secțiunile cutiilor de încărcare. În carcasa generatorului controla plinitatea apei. Nu lucrați cu un cilindru de oxigen, dacă presiunea sa este sub norma, 10 kg. pe centimetru cub. Focul arzătorului trebuie să fie îndreptat spre sursa opusă de alimentare cu gaz, lateral.

Trebuie efectuată lucrările de sudură cu gaz cu respectarea obligatorie a regulilor de siguranță, funcțiile vitale și utilizarea echipamentelor de calitate. Aceste cerințe vor contribui la asigurarea siguranței procesului de lucru, iar conexiunile metalice de sudură sunt fiabile.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se prepară oțel inoxidabil cu argon: tehnologie de sudareCum se prepară oțel inoxidabil cu argon: tehnologie de sudare
Ce este carbură de calciu pentru sudurăCe este carbură de calciu pentru sudură
Electrozi refractari: scop, tipuri și aplicațiiElectrozi refractari: scop, tipuri și aplicații
Temperatura de topire a fontei: caracteristici ale materialuluiTemperatura de topire a fontei: caracteristici ale materialului
Caracteristicile de sudare sub un strat de flux în conformitate cu GOST 8713-79Caracteristicile de sudare sub un strat de flux în conformitate cu GOST 8713-79
Tipuri de electrozi pentru sudarea fonteiTipuri de electrozi pentru sudarea fontei
Sudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbonSudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbon
Sudarea automată sub un strat de flux: avantajele și dezavantajeleSudarea automată sub un strat de flux: avantajele și dezavantajele
Sudarea cu arc electric a fontei la domiciliuSudarea cu arc electric a fontei la domiciliu
Caracteristici ale sudării cu electrod non-consumabil în mediul gazului de protecțieCaracteristici ale sudării cu electrod non-consumabil în mediul gazului de protecție
» » Tehnologia de sudare a gazelor și principiul de funcționare
© 2021 amigdas.com