amigdas.com

Welds: clasificarea, tipurile de îmbinări de sudură

Cusături sudateO modalitate de a conecta părți ale materialului este sudarea. Metoda a găsit o aplicare foarte largă în diferite domenii. Cu această metodă relativ ieftină și în același timp fiabilă, se obțin legături dintr-o singură bucată. Luând în considerare soiurile de metale, fiecare dintre ele având propriile caracteristici ale sudării, diferențele în condițiile de lucru și cerințele de îmbinare, se disting diferite tipuri de suduri și îmbinări.

Zone de sudare

Zona de fuziune cu boabe parțial topite este de 0,1-0,4 mm din metalul principal. Atunci când metalul din această zonă se încălzește, structura sa devine aciculară, cu fragilitate ridicată și rezistență scăzută.

Zona termală este împărțită în patru secțiuni:

 • Cum să efectuați lucrări de sudurăI - se referă la metalul de bază, încălzit la o temperatură care depășește 1100 ° C. Structura acestei zone este grosieră, iar boabele din această zonă sunt de aproximativ 12 ori mai mari decât cele standard. Datorită supraîncălzirii, vâscozitatea, ductilitatea și alte proprietăți mecanice ale metalului scad, iar în cea mai slabă secțiune de sudare, se produce o întrerupere frecventă.
 • II - zona este zona de normalizare, în care metalul principal este încălzit la 900 ° C Structura granulelor este mult mai mică decât în ​​cazul precedent. Ocupă acest site 1-4 mm.
 • III - zona de cristalizare incompletă, în care metalul principal este încălzit la 750 - 900 ° C Există boabe mici și mari. Proprietățile mecanice sunt reduse datorită distribuției inegale a cristalelor.
 • IV - zona de recristalizare. Se încălzește la 450- 750 ° C și se restabilește forma de boabe deformate datorită influențelor mecanice trecute. Lățimea aproximativă este de 5-7 mm.

Zona principală de metal pornește de la o încălzire până la mai puțin de 450 ° C. Structura de aici este similară structurii metalului de bază, dar oțelul își pierde rezistența datorită încălzirii. La graniță, oxizii și nitrurile sunt eliberate, slăbind legătura boabelor. Metalul din acest loc devine mai durabil, cu toate acestea, el primește mai puțin ductilitate și duritate.

Clasificarea îmbinărilor și cusăturilor sudate

Tipurile de cusături, în funcție de caracteristici, sunt împărțite în mai multe categorii. În aparență sunt:

 • Normal.
 • Convex.
 • Concav.

În funcție de tip, sudurile pot fi unice și față-verso. În funcție de numărul de treceri - single și multi-pass. În funcție de numărul de straturi: unilateral și multistrat (cu sudare de metale groase).

Există, de asemenea, varietăți de-a lungul lungimii:

 • O singură față continuă.
 • O singură parte intermitentă.
 • Lanț cu două fețe.
 • Șah pe ambele părți.
 • Spoturi cusute (create prin sudare de contact).

Tipuri de îmbinări în vectorul forței de impact:

 • Forța transversală - forță perpendiculară pe cusătura.
 • Lungitudine - forță paralelă cu cusătura.
 • Oblic - efort la un unghi.
 • Combinate - semne de cusătură transversală și longitudinală.

Pe poziția spațială:

 • Caracteristicile cusăturilor de sudurăpolupotolochny;
 • orizontal;
 • inferior;
 • vertical;
 • polugorizontalny;
 • semișezîndă;
 • plafon;
 • în barcă.

Prin funcție, cusăturile sunt împărțite în următoarele:

 • Puternic.
 • Durabil-dens.
 • Sigilate.

În lățime:

 • Cusăturile filetate, a căror lățime practic nu este mai mare decât diametrul electrodului.
 • Cusăturile lărgite sunt realizate prin mișcări transversale vibraționale ale tijei.

Compuși speciali

Cum să sudați piesele împreunăîmbinare. Varianta cea mai comună, reprezentând conexiunea obișnuită a suprafețelor sau a foilor finale. Pentru formarea lor este necesar un minim de timp și metal. Poate fi efectuată fără zgârierea marginilor, dacă foile sunt subțiri. Pentru articole groase, trebuie să pregătiți metalul pentru sudură, unde trebuie să cosiți marginile pentru a crește adâncimea sudării. De fapt, acest lucru este cu o grosime de 8 mm. În cazul în care grosimea este mai mare de 12 mm, este necesară o îmbinare cu două fețe și frezarea muchiei. Mai des, aceste conexiuni se efectuează într-o poziție orizontală.

reper. Articulațiile T sunt în formă de T și pot fi una sau două fețe. Cu ajutorul lor, pot fi conectate produse de diferite grosimi. Dacă partea mai mică este instalată perpendicular, în timpul sudării, electrodul se înclină la 60 °. Pentru a implementa o versiune mai simplă a sudării "în barcă", utilizați un baston. Aceasta reduce probabilitatea de subcotare. De obicei, cusatura este suprapusă pe trecere. Astăzi, există multe mașini pentru sudarea automată T.

unghiular. Aceste îmbinări (la unghiuri diferite) sunt de multe ori marginea podkashivayutsya, astfel încât cusătura este îngropată la adâncimea necesară. Sudarea pe două laturi face conexiunea mai puternică.

suprapune. În acest fel, foile cu o grosime mai mică de 1 cm sunt sudate. Sunt așezate una peste alta și sudate pe ambele părți. Între ele nu ar trebui să existe umiditate. Pentru îmbinare mai bună, articulația este uneori preparată din fund.

Geometria de cusătură

Grosimea grosimiiS este grosimea piesei de prelucrat.

E este lățimea.

B - decalajul dintre piesele de prelucrat.

H este adâncimea zonei gătite.

T este grosimea.

Q este dimensiunea părții convexe.

P este înălțimea de proiectare corespunzătoare liniei perpendiculare de la punctul de penetrare la hypotenuse a celui mai mare triunghi drept înscris în partea exterioară.

A este grosimea cusăturii la colț, care include cantitatea de convexitate și înălțimea de proiectare.

K - tăierea este distanța de la suprafața unei piese de lucru la limita celeilalte.

Q - convexitatea secțiunii sudate.

selecție

Caracteristicile echipamentelor de sudareTipurile de îmbinări și îmbinări sudate diferă în funcție de proprietăți, iar pentru fiecare caz se selectează parametrii combinației reușite. Primul lucru pentru a evalua poziția spațială. Cu cât lucrarea este mai ușoară, cu atât este mai bună calitatea. Este mai ușor să faceți cusături orizontale, astfel încât piesele de lucru să încerce să le expună orizontal. Uneori, pentru a asigura calitatea piesei, trebuie să vă întoarceți în mod repetat.

Sudarea per treaptă ajută la obținerea unei rezistențe mai bune decât în ​​cazul mai multor treceri. Deci, aveți nevoie de un echilibru între confort și numărul de treceri.

Când piesele sunt groase, marginile sunt tăiate și suprafața este procesată pentru a adăuga o puritate la ea. Opțiunile de oprire sunt cele mai simple, este de preferat să le alegeți, deoarece fixarea este mai ușor de prevenit distorsionarea geometriei pieselor finite. Pe lângă selectarea tipului de atenție, se acordă atenție și regimului de temperatură, deoarece zonele de sudură se pot deplasa și produsul nu se fierbe sau se topeste.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Sudarea prin arc cu arc prin electrozi non-consumabileSudarea prin arc cu arc prin electrozi non-consumabile
Temperatura de topire a fontei: caracteristici ale materialuluiTemperatura de topire a fontei: caracteristici ale materialului
Tipuri de electrozi pentru sudarea fonteiTipuri de electrozi pentru sudarea fontei
Parametrii îmbinărilor sudateParametrii îmbinărilor sudate
Sudarea automată sub un strat de flux: avantajele și dezavantajeleSudarea automată sub un strat de flux: avantajele și dezavantajele
Tehnica de sudare pentru electrodul de aluminiuTehnica de sudare pentru electrodul de aluminiu
Sudarea cu arc electric a fontei la domiciliuSudarea cu arc electric a fontei la domiciliu
Caracteristici ale sudării cu electrod non-consumabil în mediul gazului de protecțieCaracteristici ale sudării cu electrod non-consumabil în mediul gazului de protecție
Caracteristicile tehnice ale electrozilor mrd3Caracteristicile tehnice ale electrozilor mrd3
Materiale pentru sudare: clasificare și caracteristiciMateriale pentru sudare: clasificare și caracteristici
» » Welds: clasificarea, tipurile de îmbinări de sudură
© 2021 amigdas.com