amigdas.com

Electrod de sudare, cum să gătească începători în mod corect

Sudarea metalului cu electroziAproape fiecare persoană se confruntă cu o situație în care era necesar să se facă o parte metalică. Cel mai adesea acest lucru se întâmplă în timpul lucrărilor de construcție Este minunat dacă un om deține acest proces, dar uneori trebuie să vă adresați profesioniștilor din afacerea dvs. Dar puteți învăța să vă sudați. Începătorii încep de obicei prin studierea cusăturilor. Lucrările complexe ar trebui să înceapă numai atunci când maestrul de origine învață cum să sudizeze corect electrozii de sudură.

Concepte de bază

Invertor de sudare a metaluluiSudarea până în prezent - cea mai fiabilă conexiune a metalului, deoarece materialele sale sunt topite într-una. Procedura are loc sub influența temperaturilor ridicate. Cele mai multe mașini de sudat folosesc un arc electric pentru a funcționa.

Principiul activității sale este după cum urmează: încălzește metalul într-o anumită zonă mică până la punctul de topire. Astfel de sudare se numește sudură cu arc.

Atunci când se formează un arc electric, pot fi utilizate atât curentul direct, cât și curentul alternativ. Transformatoarele sunt utilizate pentru variabila, în timp ce invertoarele sunt utilizate.

Lucrările sunt mai simple cu invertoarele, deoarece funcționează pe o rețea de 220 V. Acestea diferă în dimensiuni și greutăți mici, de aproximativ 4-8 kg. Ele aproape nu fac zgomot și nu afectează tensiunea.

Mult mai dificil este lucrul cu transformatoare, deoarece curentul este variabil, afectează tensiunile de tensiune, care, de obicei, nu sunt binevenite pentru vecinii și aparatele de uz casnic. Dispozitivul este mare și greu în același timp.

Astfel devine evident că pentru incepatori este invertorul de sudare mai potrivit.

Instrumente necesare

Instrumente și accesorii pentru sudoriPentru sudare este nevoie de un set de instrumente și o protecție specială. Aceasta este în mod direct mașina de sudura în sine, electrozii, un ciocan și o perie. Diametrul electrozilor depinde de materialul de lucru.

Nu uitați de protecție. Pentru a proteja ochii, este întotdeauna necesară o mască de sudură, de asemenea este necesar să se pună haine din materiale dense și mănuși de suedez și pantofi puternici. Dispozitivele utile care convertesc AC în curent continuu sunt redresoarele, invertoarele sau transformatoarele.

Tehnologia muncii

Pentru a crea un arc electric, sunt necesare elemente conductive: în acest caz, este vorba despre metal și un electrod. Când metalul și electrodul intră în contact, apare un arc electric. În același loc, imediat începe să se topească metalul, simultan cu el se topește și electrodul, care este transferat în baia sudată.

Tehnologia de sudare a metalelor cu electrozi

De asemenea, în acest proces, suprafața de protecție a electrodului arde, parțial evaporând și eliberând o anumită cantitate de gaze. Aceste gaze creează un văl și protejează metalul de oxidare. De asemenea, metalul este acoperit cu zgură, care ajută metalul, menținând temperatura.

Formarea cusăturii are loc atunci când electrodul este mutat, ceea ce reprezintă întregul secret al sudării. mai mult Este necesar să se monitorizeze unghiul de înclinare și parametrii actuali. După ce metalul se răcește, rămâne o crustă care protejează metalul de oxidare. Zgura este apoi bătută cu un ciocan.

Cum să înveți să gătești

Formarea de sudori noviciLa început, efectuarea lucrărilor de sudură este necesară sub supravegherea unui sudor cu experiență, el va arăta cum să învețe cum să gătească cu sudură, să dea sfaturi și să ajute în caz de probleme. Puteti practica pe o bucata de metal.

Pentru sudarii novici cel mai potrivit este un electrod de 3 mm. Costă un pic mai mult, dar e mai ușor să lucrezi cu el. Mai târziu, pe măsură ce se va câștiga experiența, va fi posibilă trecerea la alte opțiuni. Puteți să o fixați într-un suport special, care este arc și șurub și este atașat la unul dintre cabluri. După ce ați fixat electrodul, puteți începe să conectați cablurile.

Pe mașina de sudura există două ieșiri: pozitiv și negativ. Există, de asemenea, două cabluri, unul dintre ele terminând cu un suport, unde se introduce un electrod, iar celălalt cu o clemă specială.

În cazul tipurilor convenționale de sudură, polaritatea directă este conectată: minus trece la electrod, plus la partea respectivă. Dar unele lucrări utilizează polaritatea inversă.

Procesul de sudare electrică

Procesul de sudare electrică a metaluluiDupă pregătirea tuturor pieselor și dispozitivelor, puteți începe să lucrați. În primul rând, este atașat un cablu cu un clip. Apoi trebuie să verificați celălalt cablu pentru izolare și să fixați în siguranță electrodul. Apoi, puterea curentului este setată pe mașina de sudură, în funcție de diametrul electrodului selectat.

Arcul electric este aprins. Pentru a face acest lucru, trebuie să faceți ușor atingeți electrodul cu metalul, în același timp, presează scântei. După primul contact, electrodul atinge metalul și se ridică la o înălțime de 5 mm.

Înălțimea de 5 mm trebuie respectată pe tot parcursul operației. În timpul procesului, electrodul ar trebui să se ardă și va trebui să fie schimbată. De asemenea, ea poate adera periodic la metal, caz în care este necesar să-l ușor leagăn.

După aprinderea arcului, puteți proceda la sudarea rolei. Acest lucru se realizează prin mișcări vibraționale ușoare, mișcând ușor electrodul. Ca urmare a operației, trebuie obținută o cusătura cu o fuziune mică de metal.

Mișcarea electrodului poate avea loc în trei direcții:

 • Progresiv.
 • Crucea.
 • Longitudinal.

În timpul lucrului, puteți suprapune o opțiune pe alta. Fiecare maestru preferă să lucreze în direcția sa. La urma urmei, sarcina principală este conectarea sigură a metalelor și modul în care se întâmplă acest lucru nu este atât de important.

Unele nuanțe

Nu este suficient doar să conducă electrodul peste metal. Este necesar să cunoaștem unele dintre nuanțele sudării și cum să sudăm corect un anumit metal. Unul dintre ele este că cusătura "trage" partea, din cauza a ceea ce pot conduce. Și în final, rezultatul nu este același ca cel așteptat. Cel mai adesea, această problemă poate fi evitată prin luarea rolului în mai multe locuri, aproximativ la fiecare 10 cm. Aceasta se face pe ambele părți, după care începe lucrarea principală.

Cum sa alegi curentul potrivit

În plus față de lipirea metalului înainte de sudare, trebuie să știți ce valoare curentă este setată în anumite situații. Totul depinde de grosimea metalului, peste care se efectuează lucrarea și diametrul electrodului.

Dar, uneori, tensiunea poate scădea brusc, invertorul nu va putea să reacționeze la această situație. În acest caz, trebuie doar să încetinească mișcarea electrodului, încercând să se încălzească. Repetarea reținerii electrodului la cusături poate ajuta în continuare. Dacă acest lucru nu vă ajută, puteți pune un electrod de diametru mai mic.

Sudarea conductei

Cu ajutorul sudării cu arc electric, puteți realiza o cusătura orizontală care se deplasează de-a lungul circumferinței țevii, iar cea verticală care trece de-a lungul laturii, precum și cusăturile superioare și inferioare. Opțiunea cea mai convenabilă este cusătura de jos.

Sudarea conductei cu electrozi

Țevi de oțel trebuie să fie sudate pe spate, sudând în același timp toate marginile de-a lungul înălțimii pereților. În timpul funcționării, electrodul trebuie instalat la un unghi de 45 de grade - acest lucru se face pentru a reduce acumularea în interiorul produselor. Lățimea cusăturii ar trebui să fie 2-3 mm, înălțimea - 6-8 mm. În cazul în care sudarea este suprapusă, atunci lățimea cerută este de 6-8 mm, iar înălțimea este de 3 mm.

Imediat înainte de începerea lucrului este necesar să se desfășoare proceduri pregătitoare:

 • Este necesară curățarea părții.
 • Dacă marginile țevii sunt deformate, apoi aliniați-le sau tăiați cu un polizor unghiular sau într-un limbaj simplu bulgară.
 • Marginile, în cazul în care cusatura va trece, trebuie curățate până la o strălucire.

După pregătire, puteți începe să lucrați. must sudați toate îmbinările în mod continuu, complet de bere. Racordurile de țeavă cu o lățime de până la 6 mm sunt sudate în două straturi, cu o lățime de 6-12 mm în 3 straturi și cu o lățime a peretelui mai mare de 19 mm în 4 straturi. Caracteristica principală este curățarea constantă a țevilor din zgură, adică după fiecare strat este necesară curățarea zgurii și numai atunci pentru a găti una nouă. O atenție specială trebuie acordată atunci când lucrați la prima sutură, este necesar să se fuzioneze toate golurile și marginile. Primul strat este verificat cu atenție pentru fisuri, dacă acestea sunt prezente, este necesar să le topiți sau să le tăiați și să le sudați din nou.

Toate straturile ulterioare sunt sudate când țeavă este rotită încet. Ultimul strat este sudat cu o tranziție uniformă la metalul de bază.

Erori ale sudatorilor de novici

Pentru a afla cum să gătiți în mod adecvat sudarea electrică, trebuie să luați în considerare Principalele greșeli pe care începătorii le permit:

 1. Recomandări ale specialiștilor pentru sudoriMutarea electrodului prea rapid cauzează o cusătura inegală.
 2. Mișcarea prea lentă a cusăturii, în timp ce în găurile de metal se formează arsuri.
 3. Foarte inegală și cusături plate. Principala greșeală este aici în unghiul de înclinare a electrodului.
 4. Neasigurarea metalelor. Acest lucru se datorează faptului că spațiul dintre metal și electrod nu a fost îndeplinit la 5 mm, adică spațiul a fost prea mic.
 5. În caz contrar, când diferența este prea mare - metalul nu este gătit.

Toate erorile de mai sus sunt doar cele mai rusine. Există mult mai multe nuanțe pe care le puteți înțelege numai cu experiență.

Când sudați un metal sau un profil subțire Este necesară o abordare atentă a muncii. Componentele fine pot fi sudate prin aplicarea unui electrod curat și gătit direct deasupra acestuia.

Sudarea metalelor neferoase este foarte diferită, deoarece necesită alți electrozi. Este de asemenea necesar un mediu de protecție special. Acum poți cumpăra mașini universale care gătesc aproape orice metale.

De asemenea, există dispozitive semi-automate pentru lucrul cu metale subțiri. Esența sa constă în fuziunea unui fir special.

Sudarea electrică pentru începători nu este o sarcină ușoară. Dar dacă vrei suficient, o poți stăpâni. Trebuie doar să urmați regulile de bază și să ascultați sfatul unor maeștri mai experimentați. Ca rezultat, puteți trece la sarcini complexe, pentru a-ți îmbunătăți abilitățile.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se aleg electrozii pentru sudareCum se aleg electrozii pentru sudare
Sudarea prin arc cu arc prin electrozi non-consumabileSudarea prin arc cu arc prin electrozi non-consumabile
Electrozi refractari: scop, tipuri și aplicațiiElectrozi refractari: scop, tipuri și aplicații
MACHINI DE SUDARE: descriere, caracteristici și prezentare generalăMACHINI DE SUDARE: descriere, caracteristici și prezentare generală
Electrozii Uoni 13/55: caracteristici tehnice și decodificareElectrozii Uoni 13/55: caracteristici tehnice și decodificare
Tipuri de electrozi pentru sudarea fonteiTipuri de electrozi pentru sudarea fontei
Caracteristicile sudatorului invertor pentru incepatoriCaracteristicile sudatorului invertor pentru incepatori
Sudarea automată sub un strat de flux: avantajele și dezavantajeleSudarea automată sub un strat de flux: avantajele și dezavantajele
Sudarea cu arc electric a fontei la domiciliuSudarea cu arc electric a fontei la domiciliu
Caracteristici ale sudării cu electrod non-consumabil în mediul gazului de protecțieCaracteristici ale sudării cu electrod non-consumabil în mediul gazului de protecție
» » Electrod de sudare, cum să gătească începători în mod corect
© 2021 amigdas.com